Sagt om elcykel

Våren 2015 antog Ale kommun en Energi- och klimatplan. Den innehåller bl a en ny mötes- och resepolicy som syftar till att minska växthusgaserna. Så här skriver Alekuriren:

”Nu har Ale kommun investerat i åtta elcyklar som ska underlätta valet av transportmedel.

–Vid kortare resor kan cykeln många gånger vara effektivare än bilen. Ta exempelvis när tjänstemän behöver förflytta sig mellan kommunhusen i Nödinge och Alafors, då kommer elcykeln väl till pass, poängterar energi- och klimatrådgivare Caroline Rundlöf.

I tisdags förmiddag visades elcyklarna upp och kommunens tjänstemän gavs möjlighet till provcykling.

–Det kommer säkert att ta sin lilla tid innan alla har fattat poängen och insett hur smidigt det är med elcykel. Nu gäller det att vi föregår med gott exempel, säger Annika och Caroline.

–Det är perfekt tid för introducering nu när sommaren kommer.

Anders Adielsson på Älvängen Cykel är den som har leverat elcyklarna till Ale kommun. Försäljningskurvan pekar spikrakt uppåt för just denna produktgrupp.

–Elcyklar kommer förmodligen att bli en bristvara inom kort. Det är många privatpersoner som ställer bilen och satsar påen elcykel istället. De har upptäckt fördelarna, säger Anders Adielsson.

Vad gör elcykeln så populär?

–Du kan cykla i motvind eller i uppförsbacke utan att bli trött, svett och såvidare. Känslan är att det blir roligare att cykla, du får lite hjälp påtraven.

Elcyklarna som Ale kommun förfogar över kan användas i fem mil innan batteriet behöver laddas igen. Några tekniska kunskaper behövs inte, det är bara att trampa.

–Elcykeln fungerar precis som en vanlig cykel. Det är inte det minsta svårt, betonar Anders Adielsson.

Kommunens hemtjänstpersonal innehar sedan tidigare ett antal elcyklar med positiv respons som följd.

–De är jättenöjda. Jag tror och hoppas på lika positiva tongångar bland tjänstemännen, avslutar Anders Adielsson.”